Anyák napi almatortám

|
Anyák napjára sütöttem ezt az almatortát.
Az eredeti recept a Nők Lapja eheti számában található.
Ott körtetorta néven fut.
(Bereznay Tamás receptje)














A saját verzióm:
A tésztához:
15 dkg liszt
5 dkg porcukor
10 dkg hideg vaj
fél csomag vaníliás cukor
egy citrom reszelt héja
fél csomag sütőpor
1 (apró) tojássárgája
1-2 tk. tejföl
csipet só

Töltelék nálam:
1 db nagyobb alma
2 ek. cukor
1 tk. őrölt fahéj
kb. 5 dkg apróra vágott dió

Elkészítés:
1. A száraz hozzávalókat összekeverjük.
2. A hideg vajjal mindezeket összemorzsoljuk.
3. Jöhet a tojássárgája, majd a tejföl.
(Annyi tejföl kell bele, hogy könnyen gyúrható legyen.)
4. Az összegyúrt tésztát fél órára hűtőbe tesszük.
5. Közben a töltelékhez vékony kockákra vágjuk az almát.
6. A többi hozzávalóval együtt egy lábasban megpároljuk az almát.
7. A diót száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk (illatos legyen).
8. A diót ízlés szerinti méretűre összedaraboljuk.
9. A lehűlt tészta 2/3-ad részét kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy tortaformát.
(Ez a recept egy apró, 17 cm-es kerek tortaformára elég.)
10. 170 fokos sütőben 10 percig töltelék nélkül elősütjük a tésztát.
11. A tíz perc letelte után a közepére öntjük a tölteléket, elsimítjuk.
12. A maradék tésztát is kinyújtjuk, befedjük vele a süteményt.
13. A tetejét felvert egész tojással lekenjük.
14. Visszatesszük a 170 fokos sütőbe, aranybarnára sütjük.

0 megjegyzés: